Inarissa on kiinnostavia malmiesiintymiä. Inarin alueelle on jo tehty aluevarauksia ja malminetsintälupahakemuksia. Inarin kunnassa on linjattu, ettei kunnan alueelle tule isoja kaivoshankkeita. Nyt nämä kunnalliset päätökset eivät välttämättä käytännössä tarkoita mitään, jos kaivoshanke todetaan yleisen edun mukaisiksi.
Miten asiaan voi vaikuttaa? On tärkeää, että Inarin kunta pitää kiinni periaatteistaan. Lisäksi on tärkeää, että Lapin liiton toimet ovat linjassa tämän kanssa. Lisäksi on välttämätöntä, että Inarin kunta seuraa aktiivisesti kaivosalan kansallisen ympäristölainsäädännön kehittymistä ja tuo päätöksentekoon tietoa Inarin erityispiirteistä. Tarvitaan siis vaikuttamistyötä Lapin liitossa, Helsingissä ja mahdollisesti myös Brysselissä. Inarissa yhteistyö paliskuntien ja matkailualan toimijoiden kanssa on entistä tärkeämpää. Lisäksi on tärkeää määrätietoisesti lisätä luonnonsuojelualueiden määriä Inarissa.
Itse en kannata kaivoshankkeita Inarin kunnan alueelle. Seuraavina vuosina on varmasti luvassa lobbausta kaivosyhtiöiden toimesta Inarin kuntapäättäjien suuntaan. On tärkeää, että Inarissa päätöksenteko on läpinäkyvää.
Taustaa
EU-komissio julkisti maaliskuussa 2025 päätöksen, jonka mukaan Sakatin kaivoshanke Sodankylässä on Euroopan tärkeimpien raaka-ainehankkeiden listalla. EU-komission julkistamalla listalla on yhteensä 47 hanketta. Hakijoita oli kaikkiaan 170. Suomesta listalle pyrki 16 hakijaa. Listalle pääsy tarkoittaa, että Sakatin tuotannon käynnistäminen on tärkeää koko Euroopalle, sillä se parantaisi omavaraisuutta kriittisen tärkeissä raaka-aineissa.
Komission päätös tarkoittaa sitä, että Sakatin lupahakemus täytyy käsitellä nopeutetussa tahdissa, enintään 27 kuukaudessa. Sakatti voi myös hakee ja saada EU-rahoitusta. Lisäksi päätös antaa Suomen hallitukselle selkänojaa myöntää suunnitellulle kaivosalueelle Natura-poikkeama. Poikkeama voidaan luonnonsuojelulain mukaan myöntää, jos vaihtoehtoista ratkaisua ei ole ja jos hallitus päättää, että hanke on toteutettava erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavasta syystä.
Sakatin kaivoshanke sijaitsee suojellulla Viiankiaavalla, joka kuuluu Euroopan viimeisiin luonnontilaisiin aapasoihin ja se on suojeltu EU:n Natura-ohjelmassa sekä soidensuojeluohjelmassa.
Komission päätös liittyy kriittisten raaka-aineiden EU-asetukseen (Critical Raw Materials Act, CRM-laki), joka tuli voimaan 23.4.2024. Asetuksella pyritään varmistamaan kriittisten raaka-aineiden saatavuus EU:n strategisilla aloilla, kuten uusiutuva energia, digitaaliteollisuus, ilmailu ja puolustus. CRM-laki takaa EU:n pääsyn kriittisten raaka-aineiden turvalliseen ja kestävään toimitukseen, mikä mahdollistaa sen, että Eurooppa voi saavuttaa vuoden 2030 ilmasto- ja digitaalitavoitteensa. Asetus mahdollistaa käytännössä investointihankkeiden etenemisen aikaisempaa nopeammin ja helpommin, jos hankkeen voidaan katsoa palvelevan EU:n yleistä etua. Käytännössä investointihanke voi sijaita luonnonsuojelualueella. Yleinen etu ajaa myös kuntatason päätösten ohi.
Suomessa olisi ylipäätänsä tärkeää varmistaa, että kaivoksia koskeva lainsäädäntö ajan tasalla ja riittävän kattava. Lisäksi on äärimmäisen tärkeää, että kaivoshankkeissa olisi mukana suomalaisia yrityksiä. Nyt suurin osa kaivosyhtiöistä ovat ulkomaalaisia.
Linkkejä: